Nieuwsupdate augustus 2017

Op maandag 10 juli zijn we begonnen met onze tweede training bij FCE. Deze training is een vervolg op de vorige training die we hebben gedaan. De eerste noemen ze de Discipleship Mission Training (DMT) Foundation en de tweede DMT Advanced. De Foundation training is vooral gericht op het (beter) leren kennen van Jezus, terwijl de tweede training erop gericht is om Jezus bekend te maken. Dit discipelschapproces stopt natuurlijk niet op de laatste dag van de training. Het Hem kennen en bekend maken is iets wat deel is van onze levens als volgelingen van Hem.

De eerste drie weken zaten we vooral in de klas. Een erg interessante les ging over luisteren naar God en Hem gehoorzamen. Deze twee dingen zijn niet van elkaar te scheiden. Vanuit onze westerse achtergrond zijn we gewend om te luisteren en dan zelf te besluiten of we er wat mee doen. Maar vanuit een Bijbels perspectief kun je pas zeggen dat je geluisterd hebt nadat je gehoorzaam bent geweest aan dat wat je verteld is.

Verder hebben onderwerpen behandeld zoals roeping, interculturele communicatie (zie filmpje ‘Ibenga’ op de website voor een impressie van onze praktische opdracht tijdens deze les), tijdlijn van Genesis tot nu over Jezus en nog wat onderwerpen. Ook lezen we autobiografieën van Hudson Taylor, William Carey, CT Studd, Amy Carmichael en anderen. Sommige van de boeken worden in kleine groepjes behandeld en dan op een interactieve manier aan de klas aangeboden.

Na de eerste maand is het tijd om eropuit te gaan. Tot eind oktober zijn we in drie verschillende teams onderweg in Afrika, met als hoofddoel Jezus bekend te maken. De eerste week waren we onderdeel van een groter gebeuren. Zestien teams, studenten en staf, gingen er ook op uit. Elke vakantie tijdens het schooljaar doen ze dit. Wij waren onderdeel van het team dat naar Congo is geweest.

Het was bijzonder om de kans te krijgen om Congo in te gaan. Een week voor vertrek leek het nog onmogelijk want onze visums werden geweigerd. Maar niks is onmogelijk, op het nippertje kregen we bericht dat we konden gaan. Dat Congo een heel ander land is dan alle Afrikaanse landen die we bezocht hebben merkten we meteen. Er zijn spanningen en dat merkten we vooral in gesprekken met familieleden en contactpersonen, want deze dingen bespreek je niet op straat. Een deel van het Congo team heeft deze politieke spanning van dichtbij ervaren. Onderweg naar CongoZe hebben een verkenningstocht gemaakt dwars door een conflict gebied. We bidden dat God deuren zal openen om dit gebied in te gaan, de mensen weten er niet wie Jezus is. Een man vertelde dat hij twee jaar geleden een gesprek met iemand had gehad over Jezus, maar die persoon kon waarschijnlijk vanwege het conflict niet terugkeren om verder onderwijs te geven… Verder hebben ze geen scholen, landbouwgrond of klinieken in het gebied gezien. Als eten is er casava, banaan, hier en daar een geit en dat wat de jungle geeft beschikbaar.
We hebben veel gebeden en vertrouwen dat juist deze gebeden, binnen de grenzen van het land, een verschil zullen maken. Zelf zijn wij ingezet bij de school van een oud student van FCE. In onze groep waren drie leerkrachten die een korte training hebben aangeboden aan de onderwijzers. Ondertussen waren wij, samen met twee Congolese FCE studenten, aan het klussen in het huis van de school directeur. We hebben 12 ruiten vervangen die kapot geslagen waren na een gewelddadige overval een maand geleden.
Maar ondanks de situatie in het land mochten we grote gastvrijheid ervaren! Dit hadden we nog nooit op deze manier mee gemaakt. We werden overal verwelkomt met grote vreugde, gezelligheid en goede gesprekken en… tafels vol met verrukkelijk eten! Kip, maïspap, rijst, patat, mayonaise, tilapia, nog andere vis, gebakken banaan, groentes alles heerlijk gekruid en niet te vergeten de Fanta en Cola! Een prachtig aspect van de Congolese cultuur, maar zo jammer dat het maar voor een klein deel van de bevolking mogelijk is om zoiets voor te bereiden… Zo onnodig, want Congo heeft de potentie om iedereen te voorzien! Bid mee dat Congo mag uitleven waarvoor God het land gemaakt heeft!

Al met al was het een bijzondere ervaring en we hopen nog eens terug te gaan. FCE is al jaren betrokken in Congo en er wordt alweer een vervolg bezoek gepland.

Met ons gaat het op dit moment goed. In het begin moest ons lichaam zich even aanpassen aan de omgeving, maar daar waren we vrij snel overheen. Helaas kreeg Marthe toen een paar dagen later Malaria. Gelukkig kon ze snel met de medicatie starten en ze is nu weer gezond. Op dit moment zitten we in een trainingscentrum van FCE in het noorden van Zambia. Hier zullen we de volgende zes weken verblijven en ons vooral richten op het bezoeken van de omringende gemeenschappen en Jezus daar bekend maken. We genieten van deze training, vooral omdat we dus veel in de praktijk bezig zijn.

Bedankt voor jullie betrokkenheid en ondersteuning, we houden jullie op de hoogte!

2 reacties op “Nieuwsupdate augustus 2017

 1. Lieve Bart en Marthe,
  Mooi om jullie nieuwsbrief te lezen. Jullie hebben weer een heel ander leven dan in SA. Wij ook! We zijn alweer een jaar in NL en zitten weer vollop in het werkende leven. Ik in het ziekenhuis en Martin bij een ingenieurs bureau. We wonen in Tynaarlo, vlakbij Zuidlaren. Ik wens jullie het allerbeste en Gods zegen toe. Als jullie op verlof komen, whenever it may be, voel je welkom. Ik ben bezig met een mooie B&B😉
  Dikke knuffel voor jullie beiden,
  Jeannette
  PS. Eind oktober vliegen we naar SA voor 3 weken

 2. Lieve Marthe en Bart,

  Wat een mooie en spannende verhalen om te lezen. Congo is zo te horen wel een spannend land om te zijn en het evangelie te verkondigen. Dapper hoor. Ik bid voor jullie! Liefs,
  Jasmijn

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *